top of page
Search
Writer's pictureTara Hughes

3 stvari, ki jih moraš vedeti o porodni bolečini

Updated: Nov 29, 2020

V kolikor si noseča (ali pa načrtuješ biti), si že gotovo prišla do kakšne zgodbe na temo porodne bolečine. Sama sicer nisem nikoli razumela, ampak pogosto slišim, da ravno nosečnicam radi pripovedujejo zgodbe o "groznih, neznosnih mukah v porodni sobi... Ali o popolnem nasprotju, in sicer, da bi raje šli še enkrat roditi kot pa k zobozdravniku". Dve skrajnosti torej iz katerih je težko zares vzeti kaj zase ... (saj nehote ustvarjata predstavo, ki v večini primerov nima veze s tem kar boste doživeli sami). Kljub vsemu pa takšne zgodbe vplivajo na nas, na naša pričakovanja, strahove, dvome ... ker je težko povsem zaobiti slišano po temu, ko je enkrat "zapisano" v našem sistemu. Veliko uporabnejše se mi zdi, če dajemo ženskam v nosečnosti informacije o porodni bolečini, ki lahko dejansko koristijo, npr.:

1. Ni vsak popadek tudi nujno boleč - bolečina zavisi glede na tvoje počutje (in posledično nivoje hormonov in zakrčenosti telesa), glede na to ali ti je že odtekla plodovnica ali ne, lego otroka, prag bolečine,... Popadke torej lahko čutimo ZELO različno in nikakor ne velja, da bodo vsi neverjetno naporni in boleči.

2. Telo se odziva na vaše počutje - pri porodu sta med najpomembnejšimi občutki potreba po občutku varnosti in potreba po kontroli nad dogajanjem, v smislu da prihaja do čim manj nepričakovanih obratov, zaradi katerih bi se počutile stisnjene v kot ali nemočne. Žal pa se omenjenim občutkom se, seveda, ne da izogniti v vsakem trenutku, zato je dobro vedeti, da je pomembneje kot izogniti se jim, naš ODZIV nanje. Ko (in če) se občutki pojavijo, jih je pomembno prepoznati in nato iti v akcijo, da ponovno uravnovesimo porušen občutek stabilnosti. V primeru, da se porodnica ne odzove na stresen odziv telesa, s tem močno zamaje svoje živčevje in posledično izločanje zaželenih porodnih hormonov.

3. Bolečino delno ustvarimo sami - čeprav je delež impulzov pri popadkih že "določen", se dokonča mera bolečine, ki jo občutimo, oblikuje šele kasneje. In sicer šele takrat, ko informacijo o impulzu/bolečini "obdela" tisti del naših možganov, ki uravnava čustva. To pomeni, da bodo naše osebne izkušnje, spomini, strahovi in prepričanja posameznika sooblikovali izkušnjo bolečine s katero se bomo soočali... In ki bo povsem unikatna glede na edinstvene informacije, ki jih hranimo v svojih možganih. Ne pustite si torej biti preveč prestrašeni na račun zgodb, ki so se že napisale - vaša se še ni! Raje se namesto tega kvalitetno pripravite na porod, da boste lažje sodelovali pri oblikovanju sebi lepše in lažje porodne izkušnje ❤️ Več na: www.custvenapripravanaporod.si

1,619 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page