top of page
Search
Writer's pictureTara Hughes

8 ključnih nasvetov za pripravo na porod:

Updated: Dec 21, 2019

Ključno za dober porod je, da se ženska prepusti moči popadkov, ki prihajajo iz njenih globin, zato priporočam, da:

1. Ne stiskaj čeljusti, ker se ob temu avtomatsko stisne tudi porodna pot.

2.Dihaj dovolj globoko in mirno; dihanje je ključnega pomena predvsem zato, ker pomanjkanje kisika deluje tako na telo (mišice brez kisika pri krčenju bolj bolijo ) kot tudi na psiho (vznemirjenost se ob pomanjkanju kisika spremeni v tesnobo, paniko). 3. Prepoznaj zakrčenost telesa, telo gre (skoraj avtomatsko) v krč, ko zaznamo, da se pripravlja nov porodni val (t.i. popadek), zato se je potrebno naučiti, kako telo sprostiti nazaj, da ne izničujemo učinka, ki bi ga sicer lahko imeli sledeči si popadki. 4.Uporabljaj primerne položaje in gibanje telesa; če med porodom samo ležimo na hrbtu (ali se prestavljamo iz boka na bok), otročku in medenici pogosto ne dajemo optimalnih pogojev za napredovanje. Za učinkovito odpiranje materničnega vratu je vsaki zdravi nosečnici priporočeno zadostno gibanje med porodom.

5. Nauči se počivati; popadki so tekom poroda različno zahtevni, zato je pametno poznati "optimalni počitek" za vsak del porodnega procesa.

6. Poskrbi za okolje, kjer boš počutila varno; hormon ljubezni, t.i.oksitocin, ki uravnava popadke, se sprošča v veliko večjih količinah kadar se počutimo dovolj varne, skrite, zaščitene.

7. Upaj si vprašati/razčistiti karkoli te zanima; mnogo porodnic ne razume/želi predlaganih postopkov, pa ne upa povprašati po dodatni razlagi. To je ena ključnih napak, saj ravno nerazumevanje razpleta pogosto vodi v potencialno travmatično izkušnjo. Če čutite, da ste sami preveč sramežljivi, prestrašeni, ... da bi vzpostavili dialog, pa vključite svojega porodnega spremljevalca.

8. Ne upiraj se procesu; popadke navadno povezujemo z bolečino, ki se ji želi večina od nas (kolikor je, pač, možno) izogniti . Žal pa nas ideja "izmikanja" bolečini pogosto napelje na povsem nezavedno držo v kateri se upiramo - čutenju, sodelovanju, odprtosti do procesa, ki se dogaja izključno za to, da bi lahko zaključili svojo nosečnost in je nujno potreben in zaželen! Zato se že pred porodom posvetite svoji "naklonjenosti" do poroda, podprite se s primernimi sogovorci, informacijami, izbiro porodnišnice, ki bo vplivala na vaše doživljanje prihajajočega poroda v pozitivni smeri;)

Taka ženska se lahko prepusti silam, ki z vso močjo prodirajo iz njenih globin 💕


Vse opisane točke pokrije moj program za Čustveno pripravo na porod, ki celostno pristopa k opremljanju porajajoče ženske z močjo, samozavestjo in znanjem, kako podpreti telo, da izpelje proces, ki ga v svojih globinah že zelo dobro pozna.


Vse dodatne informacije najdete na: https://www.custvenapripravanaporod.si/


Tara;)

1,434 views0 comments

Recent Posts

See All

ความคิดเห็น


bottom of page