top of page
Search
Writer's pictureTara Hughes

Intima po porodu

Ne gre le za seks po porodu, ampak za veliko širši pojem bližine, nežnosti in medsebojne povezanosti s partnerjem v času, ko med vaju prispe dojenček.

Po porodu se veliko naše pozornosti in energije (ki smo jo prej vlagali v partnerstvo), usmeri na dojenčka. V tem pogledu lahko mirno rečemo, da smo mame pod največjim stresom, saj navadno opravljamo vlogo "prvega skrbnika", ki z dojenčki preživljamo ves dan (kar vključuje najlepše kot tudi najtežje trenutke z njimi).

Ne smemo pa pozabiti na očete, ki se enako kot mame, šele spoznavajo z novo vlogo in iščejo načine kako biti vključeni v odnos, ki se je med vama z otrokom skoraj samodejno stkal (vsaj tako se lahko zdi navzven).


Pogosto slišimo, da so čez noč postali "spremljevalci ali podporniki" novonastalega dueta med vama z otrokom, v smislu, da so zavzeli močno vlogo pri nudenju podpore, ne igrajo pa več ključne/glavne vloge v tem filmu. Kar seveda nikakor ne drži - še kako ostajajo pomemben člen v družini - vendar vlogo, z velikim poudarkom na skrbi za partnerko, tolmačijo narobe. K tej razlagi gotovo prispeva spremenjena dostopnost partnerke, ki se poglobljeno posveča dojenčku, kot tudi nove ravni utrujenosti (pri obema), zaradi katerih se najde manj časa in volje, da bi iskala ponovni občutek povezanosti, bližine in morebiten seks. Sodelovanje med pari se pogosto razvije v smeri doseganja "ciljev", v smislu, da si sporočata naloge in zaključita komunikacijo v trenutku, ko so odkljukane.


Vendar to ni smisel partnerja po porodu - to je dejansko le obstranska vloga.


Medtem, ko sta njegova podpora in ljubezen po porodu eni najpomembnejših dejavnikov pri ustavljanju razvoja poporodne depresije in ohranjanju ravnovesja v družini.

Ko je mamica namreč okupirana s: a) svojo psiho-fizično stabilizacijo in b) intenzivno skrbjo in nego dojenčka, potrebuje, da (vsaj za nekaj časa) skrb za varnost v partnerskem odnosu prevzame partner. To pomeni, da delujete kot ekipa v kateri vsak smiselno pokriva svoje področje v namene, da bi dosegli kar najvišje število točk (in zmago). Kar pomeni, če konkretiziram moški del ekipe, da skrbijo za nevsiljivo toplino in bližino med vama, zaradi česar boste cvetele od oksitocina (hormona ljubezni), ki bo močno višal verjetnost vaše stabilizacije, da boste bolj vedre, nasmejane in sproščene - kar vpliva na celotno družino.


Novonastali oče s svojo čustveno podporo torej ščiti:

  1. Partnerski odnos

  2. Vaš proces celjenja

  3. Stabilizira vaše počutje

  4. Stabilizira dojenčkovo počutje

  5. Vnaša občutek varnosti, stabilnosti, mirnosti v družinsko sliko


Na nek način bi lahko rekli, da zavzamejo vlogo "svetilnika v megleni noči na razburkanem morju", če zavzamejo pravilno držo. S čimer močno zavarujejo celotno družino!

... Ampak morajo zato vedeti/čutiti kako zelo pomembni so! Mnogi namreč mislijo ravno obratno - da je skoraj vseeno, če sploh so ... kar je resnično slabo.


Zato bodite potrpežljivi, pogovarjajte se s partnerjem (če se da že pred porodom) - točno ta del pokrivajo naše priprave na porod, in vlagajte v zaupanje med vama. To je ena najdragocenejših naložb kar jih lahko naredite za vaš odnos <3


Več o temu kako se pripraviti na porod najdeš tukaj: https://www.custvenapripravanaporod.si/vrste-priprav

792 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page