top of page
Search
Writer's pictureTara Hughes

Kako razumeti dojenčka?

Dojenčki niso tako nerazložljiva bitja kot si jih nekateri predstavljajo. V resnici so zelo zgovorni kljub temu, da ne govorijo, le da namesto besed uporabljajo nebesedna sporočila.

Komunicirajo skozi jok in spanec. Skozi občutek nestrpnosti, jezavosti, miru... S pomočjo rokic, ust, oči... Skozi krče, izpuščaje, izločke, ... Vse kar naredijo je v bistvu odsev njihovega počutja in potreb.

Zato je pomembno na kakšen način pristopamo k opazovanju in tolmačenju dojenčkovega vedenja. Predvsem pa da se zavedamo lastnih čustev, ki so prisotni na vsakem koraku.


Starši namreč pogosto pristopamo k reševanju težav bolj zaradi sebe, svoje stiske ob otroku, da pomirimo lasten strah, nestrpnost, dvome, ... kot pa zaradi otroka samega.

Kaj upoštevati pri tolmačenju dojenčka?


Ko skušamo razumeti dojenčkovo vedenje, je pomembno, da pristopamo širše. Ko iščemo sporočila kaj spremeniti, narediti drugače da bo otrok ponovno uravnotežen, moramo poleg jasnih simptomov upoštevati tudi svojo intuicijo, notranji glas - sploh mame imamo za to izostren (nerazložljiv) čut, kadar nismo preveč pod stresom ali vplivom močnih čustev.

Torej vključite sebe, svoje počutje in stanje v katerem ste... saj dojenčki v veliki meri odsevajo vaše notranje stanje - harmonijo. Sploh v prvih mesecih, ko je otrok še vedno v simbiozi s svojo mamo in sta v psihološkem smislu še vedno eno.


Odsevajo našo pomirjenost/živčnost,stopnjo stresa, ki ga doživljamo, prehrano,... Seveda ne 100% - kdaj imajo tudi svoje razloge da jočejo /ne spijo (ki so vezani predvsem na fizične težave v telesu). Vseeno pa so veliko bolj povezani z nami kot si marsikdo misli.

Česa se moramo naučiti starši?


Poleg vzpostavljanja primernega zunanjega reda, "urnika" po katerem živimo z dojenčkom, je pomembno vzpostavljati tudi notranji red pri sebi. Če želimo razumeti sporočila drugih, moramo v prvi vrsti razumeti lastna. Še pomembneje kot razumeti, pa jih je pravilno oskrbeti/ uresničiti - marsikdo namreč "ve kaj bi potreboval", ampak tega ne zna uresničiti/izpeljati v praksi.

Pri temu ti lahko pomagajo naslednja vprašanja:


  1. Preveri pri sebi in iskreno odgovori na vprašanje kako si?

  2. Kaj najbolj potrebuješ v tem trenutku svojega življenja, da boš uravnovešen/a?

  3. Kdo ti lahko pomaga pri uresničevanju tega?


Pomembno je, da smo karseda stabilni (kar ne pomeni, da je treba biti ves čas srečna in spočita), ampak dovolj notranje uravnoteženi, da zmoremo (v sodelovanju s partnerjem) učinkovito skrbeti zase in za dojenčka ♥️


Tara


Morda te zanima tudi članek na temo Vloge partnerja po porodu: https://www.custvenapripravanaporod.si/post/intima-po-porodu

565 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page