top of page
Search
Writer's pictureTara Hughes

Kam pa po porodu?

"Ne morem verjeti kako mučno je bilo bivanje na oddelku zame - še danes me strese, ko se spomnim."

"Tam sem stkala posebne prijatejske vezi in sem res hvaležna za cimre, ki se jih imela."

Izkušnje žensk po porodu so različne kot noč in dan - vseeno pa pri večini izstopa velika želja po vrnitvi v domače okolje, kjer lahko na povsem drugačni ravni poskrbijo za svoje potrebe po porodu v primerjavi z okoljem v porodnišnici, ki je pogosto bolj živahno in nemirno kot ženske pričakujejo. Mnoge opisujejo čas prežet z globokim hrepenjem, ki jih spremlja vse do trenutka, ko dobijo v roke odpustnico in se končno z dojenčkom odpravijo domov. Opisi izkušenj lepo odseva širino potreb po porodu, ki segajo daleč od same fizične oskrbe, zaradi česar se tudi pojavljajo takšne stiske. Ženska po porodu je namreč prav rako novorojena kot njen otrok, v fizičnem stanju pa v času aktivnega celjenja, "zapiranja", mnogokrat pa tudi prežeta z bolečinami ali psihičnimi obremenitvami. Odpirajo se nova vprašanja, dvomi, skrbi ... prav tako kot globoka potreba po skupnem preživljanju časa s svojim partnerjem (idr.družinskimi člani), ki so ravnokar dobili novega družinskega člana. Vse to štejemo med NORMALNE odzive na porodno izkušnjo. V zgornji opis stisk torej NE sodijo potrebe in skrbi žensk s travmatično porodno izkušnjo ali predhodnimi težavami v duševnem zdravju, ki so toliko težje, globlje in potrebne dodatne pomoči. ki je pogosto niso deležne v kontekstu porodnišnice. Kje se nahajamo PO porodu je torej iz vidika kvalitete izkušnje (enako kot na porodu) izjemnega pomena!

Po porodu v porodnišnici je možnih več poporodnih okolij:


1. Dom (ambulantni porod)

Tri ure po porodu se porodnica vrne v domače okolje. Prednost vrnitve domov je v temu, da se lahko doma povsem prilagodijo njunim potrebam - v smislu miru, intime, pogovorov, bližine, hrane, ... Ženska je podprta s strani domačih, ki poleg fizične nudijo tudi bogato čustveno podporo, kar podpira proces celjenja. Kar pomeni, da se odpovedo stalni prisotnosti strokovnega osebja (kot v porodnišnicah), obenem pa se morajo po dveh ali treh dnevih vrniti v porodnišnico v kolikor želijo opraviti presejalne teste pri dojenčku (pregled sluha, ultrazvočni pregled kolkov, poleg tega pa vzamejo tudi vzorec krvi otroku za testiranje na fenilketonurijo in po potrebi tudi na povišan bilirubin v krvi (zlatenica), če za to obstajajo indikacije).


2. Nadstandardna soba (v kateri je ženska sama ali s partnerjem)

Nekatere ženske so po porodu v svoji sobi - včasih lahko takšno sobo najamete, drugič se to zgodi povsem po naključju, v primeru da ni toliko otročnic na oddelku. Prednost lastne sobe je v večjem miru, ki je po porodu zelo dobrodošel, medtem ko je aspekt čustvene podpore pri otročnicah, ki so v sobah same, mnogo manj zadovoljen. Večino dneva preživijo same v sobi z otrokom v tišini ali pa ob otroškem joku, kar v marsikateri dviguje stresni faktor in otežuje celjenje. Dobro je vedeti tudi to, da kljub temu, da ste same v sobi, imate lahko še vedno deljeno kopalnico in wc.


3.Soba z več otročnicami

Največ žensk čas po porodu preživi v sobi z eno ali več mamicami, ki so prav tako sveže po porodu. 24 urna družba drugih otročnic je lahko dvorezen meč - po eni strani velika razbremenitev osamljenosti, zaradi česar teče čas hitreje, lažje pomirimo mariskatero skrb ... kot tudi razlog, da nikoli ni pravega miru ali intime - tudi ko bi ga resnično potrebovala. Tako se lahko zgodi, da dojenček druge ženske prejoče celo noč in kljub temu, da tvoj dojenček mirno spi ... ti gotovo ne ;)


4.Intenzivna nega

Mamice po carskem rezu ali drugih zapletih, ki potrebujejo rednejše spremstvo iz zdravstvenih razlogov, najprej bivajo na oddelku za intenzivno nego. Tam je strokovno osebje bolj prisotno kot na drugih oddelkih, kar pa ne velja nujno tudi za vaše dojenčke - ponekod jih imajo v drugih prostorih in vam jim pripeljejo na vsakih nekaj ur v podoj, sicer pa ste same (zavisi od porodnišnice in stanja mame).

DOBRO JE VEDETI: Babice in strokovno osebje porodnišnice prihajajo v sobe precej rutinsko, kar pomeni, da se ne morejo preveč prilagajati vašim osebnim potrebam, četudi bi jih bilo veliko bolj smiselno upoštevati. Veliko urnikov v ustanovi je namreč "fiksnih" (npr.obroki, vizita zate, vizita za novorojenčka, ...), kar pomeni da jih bodo v večini izvedli takrat ko pridejo, ne glede na to ali ste ravno zaspali po dolgi noči, je otroček ravnokar nehal jokati po več urah, ... Saj če bi se prilagajali vsem, ne bi nikoli opravili svojega dela. To je velika šibkost ustanov, ki skrbijo za večje število ljudi v ranljivih stanjih, kar ženska po porodu gotovo je. Zato poskrbi za tisti majhen odstotek miru, ki ga bo lahko imela v svojih rokah in se oglasi, če boš čutila, da je vzdušje preveč nemirno zate.

Vabljena, da prebereš tudi Na kaj biti pozorna preden izbereš porodnišnico:


Tara;)

386 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page