top of page
Search
Writer's pictureTara Hughes

Po porodu dojenček sodi k mamici!

V času po porodu še vedno ponekod novorojenčke odpeljejo stran, da bi se mamice lahko spočile. Na prvi pogled nedolžna, nekaterim celo prijazna gesta, pa v tem ranljivem obdobju po porodu ustvarja priložnosti za razhod, oddaljevanje, predvsem pa težje zgodnje povezovanje med mamico in otrokom.


Otrok, ki je ravnokar zapustil njemu edino poznano okolje in pristal v popolnoma novem svetu, potrebuje mamo kot stalnico, ki ostaja, kot zanesljivo varnost na katero se lahko zanese. Njen vonj, glas in toplina ga pomirjajo, ustavljajo jok in spodbujanjo sesalni refleks. Njena bližina mu sporoča, da je na varnem, da se lahko umiri, da ni sam...

Medtem ko njena odsotnost spodbuja t.i.odklop, kjer se zdi da mirno spi, v resnici pa takšno spanje ne predstavlja le počitka, ampak obliko samozaščite, ki se pojavi v najbolj ogroženih trenutkih novorojenčkov.



Vseeno pa ni le dojenček tisti, ki potrebuje mamo. Tudi mamica potrebuje otrokovo bližino - po devetih mesecih je naravno, da si ga želi imeti pri sebi, se ga dotikati, gledati,... To viša njene oksitocinske ravni, spodbuja krčenje maternice in proizvodnjo mleka. Na psihološkem nivoju pa viša občutke povezanosti, kompetentnosti in mirnosti.


Bližina po porodu pa je sploh pomembna pri porodih, kjer je veliko umetnih intervenc, saj se pri takšnih porodnicah hormonalni nivoji še bolj zamajejo in potrebujejo stabilizacijo - veliko žensk po porodu namreč ne čuti želje po bližini in povezovanju, ampak potrebo po počitku in miru (osamitvi), kar je normalno pri takšnih spremenjenih horminalnih stanjih, ampak (v večini) narobe, da bi povsem uresničili.


Zato poskrbite, da bosta z otrokom po porodu čim več skupaj, se dotikala, pogovarjala, stiskala, dojila in usklajevala... Kajti to je edino kar v tistem trenutku zares zdravi in polaga krasne temelje za naprej ❤️

92 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page