top of page
Search
Writer's pictureTara Hughes

Pred izbiro porodnišnice je dobro vedeti:

💎 Porodnice smo si med seboj različne! Kar pomeni, da ne bo vsaki ustrezala enaka obravnava, četudi velja kot "zelo dobra". Kar ena ženska namreč povezuje z dobro izkušnjo, lahko drugi predstavlja pravo nočno moro, ... Zato se ne zadovoljujte s preprostimi izjavami kot so: "Ta in ta porodnišnica je super/obupna ...", ampak namesto tega raje povprašajte čemu takšna ocena, na podlagi kakšnih izkušenj so prišli do takšnega zaključka? 💎Ni vsaka porodnišnica v Sloveniji enaka! Imamo večje in manjše porodnišnice, kjer se obravnave in postopki med porodom razlikujejo tudi glede na politiko zdravstvene ustanove. To pomeni, da lahko v večjih ustanovah pričakujemo več standardiziranih postopkov (med katere sodijo postopki kot so daljše vpisovanje podatkov ob sprejemu v porodnišnico, britje, klistir, rutinsko prediranje plodovih ovojev, rutinski pregledi na vsako uro, stalna uporaba CTG-ja,...) 💎 V večjih porodnišnicah (kamor prihaja veliko večje število porodnic), obstaja tudi večja verjetnost za pospeševanje poroda - včasih tudi samo zaradi prostorske stiske. 💎Manjše porodnišnice lahko ponudijo bolj oseben pristop, običajno lahko ponudijo tudi več časa svojim pacientkam. 💎 Porodnišnice imajo različno dostopna sredstva za lajšanje porodnih bolečin - ne ponujajo povsod enakih možnosti. Kot tudi različno odprto spodbujajo uporabo nemedicinskih pristopov k lajšanju bolečin (tuširanje, gibanje, TENS, žoga, ...). Nekje boste omejeni na izjemno majhen manevrski prostor (včasih tudi le na posteljo, čeprav ni medicinske razlage zakaj), drugje se boste lahko gibali veliko svobodneje. 💎V nekaterih porodnišnicah boste od sprejema dalje prejemali vse obroke hrane (v primeru, da ste zdrava nosečnica), drugje pa namesto hrane dobite v žilo intravenozni vstavek (intervencija je pri mnogih preventivna, vezana na strah pred potencialnim CR-jem in zapleti povezanimi s hrano v želodcu v času narkoze. Kar ima velik pečat na nekatere porodnice, sploh kadar imajo dolg ali naporen porod in bi potrebovale dodatno moč). 💎Večje porodnišnice imajo več možnosti za takojšnje reševanje težjih primerov. 💎Ponekod si lahko prostore porodnišnice ogledate že vnaprej, drugod pa le na slikah. 💎Tudi postopki pri carskih rezih ne potekajo v vseh porodnišnicah enako. Ponekod bo očka zelo hitro prinesel novorojenčka k mamici v sobo (v roku 20 min po porodu), drugod še več ur ne bosta imela stika ... 💎V nekaterih porodnišnicah vam omogočijo, da novorojenčka odpeljejo stran čez noč, drugod pa ga (četudi boste prosili), ne bodo.

💎 Obravnava novorojenčka na poporodnem oddelku se razlikuje od porodnišnice do porodnišnice - ponekod so veliko dostopnejši, nežnejši in spodbudnejši kot drugje.

💎 Obstajajo pa tudi samostojne babice, s katerimi lahko rodiš v domačem okolju, česar na šolah za starše tudi ne povedo prav pogosto.

Skratka - preden si izberete porodnišnico, dobro premislite, če je takšna, da bo najbolj ustrezala vašim potrebam. To namreč močno oblikuje vašo končno izkušnjo, ki bo ostala z vami še vse življenje.


Tara ;)

258 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page