top of page
Search
Writer's pictureTara Hughes

Tvoj življenjski slog MOČNO vpliva na plod!

Updated: Sep 9, 2020

Dragi (bodoči) starši, pokrovitelji novonastajajočih življenj, pravico imate do teh informacij! Ne le zaradi sebe, temveč zaradi vašega otroka. Da se lahko na podlagi vpogleda v širšo sliko odločite, kako boste živeli, kakšne odločitve boste sprejemali in s tem tudi odgovornosti, ki so neizbežne.

Da si lahko poiščete podporo, obiščete strokovnjaka in dovolite biti samo ljudje.

Ukvarjam se z vprašanjem, kako soočiti nosečnice z realnostjo ne da bi ob temu nastal še večji stres? Kako približati nosečim ženskam, da je zares pomembno, kako kvalitetno živijo že pred zanositvijo, kaj šele v nosečnosti, ne da bi sprožila še večji plaz krivde za katero se vedno skrivajo gore sramu, strahu, jeze ... ?

Najbrž enega brez drugega vedno ne gre. In morda niti ni tako narobe, da se kdaj pa kdaj zazremo v preprosta dejstva in soočimo z resnico, da določene razvade v času nosečnosti (izgovorom navkljub) niso OK.

Govorim o vprašanjih in odgovorih na temo stresa v nosečnosti, pitja alkohola ali kajenja ... (zraven bi lahko priključili tudi prehranjevanje v nosečnosti, tj. razne "nosečniške razvade"). Same takšne teme, ki se dotikajo realnih skrbi in puščajo realne posledice ... in se hkrati tesno stikajo z osebnimi prepričanji, mejami in kapacitetami; koliko je oseba sposobna odložita potrebo/željo (in sploh ločiti med tema dvema), se izpostaviti, poskrbeti zase (in za otroka) ali namesto tega odriniti, potlačiti, zanikati kar tli v njej... zavoljo trenutnega počutja.


Težko se je boriti s svojimi šibkimi točkami, še posebej kadar se ni potrebno pregovarjati in zoperstavljati nikomur razen sebi. Najtežje je biti sam svoj odločen, pravičen, etično in moralno odgovoren gospodar, ki spoštuje pravila.

Pa ne zavoljo reda in pravil, temveč zavoljo tega kar dejansko šteje, zdravja, nadaljnjega življenja in nadaljnjih generacij, ki računajo na nas.

V ta namen predlagam, da gremo na hitro čez znanstvene ugotovitve:

Kajenje v nosečnosti: škoduje*. Vpliva na rast ploda, pridobivanje teže, razvoj pljuč, srca in možganov. Četudi se komu zaradi poroda sliši vabljivo, da kajenje vpliva na velikost ploda in se lahko rodijo manjši, ne zaključujte tako hitro! Če otrok ne doseže svoje realne, pričakovane velikosti na račun kajenja, ga lahko zunaj maternice resno ogrozimo pri napredovanju, saj ima slabše pogoje za razvoj kot otroci, ki v maternici dosežejo svoj maksimum.

Pitje alkohola v nosečnosti, ne glede na količino: škoduje. Vsaka količina alkohola uničuje možganske celice pri otroku in zavira razvoj živčnega sistema. Vpliv se pozna, npr. pri vztrajanju primitivnih refleksov, t.i, nehotenih krčev/poskokov pri dojenčku, ki naj bi sicer do 18.tednu nosečnosti izzveneli. Prav tako pa se povečuje verjetnost za nižji IQ in hiperaktivnost pri otroku. Alkohol namreč, po domače, »kuri« živčne povezave v možganih, enako kot pri odraslih, le da gre pri plodu za veliko bolj občutljive in majhne možgane v nastajanju (nekateri plodi že po treh minutah pokažejo reakcijo na ravni alkohola v krvi in reagirajo s popolno negibnostjo (ki lahko traja več ur), zamenjanim ritmom v dihanju in gibanju - znaki t.i. "šok stanja".)

Stres v nosečnosti: škoduje, vendar zavisi njegov vpliv glede na pogostost in intenziteto pojavljanja. Vpliva na dolžino oz. na krajšanje t.i. telomerjev, delcev DNK, katerih dolžina določa koliko časa bodo celice živele oz. kako hitro se bodo starale. V širšem spektru se to nanaša na naše celo telo, kako hitro se lahko stara/obnavlja in tudi umre.

Še posebej ob koncu nosečnosti, lahko dolžina telomerjev vpliva na prehitro zreljenje posteljice in s tem predčasen začetek poroda (torej lahko stres določa predčasen porod). Telomerji določajo tudi gensko izražanje, t.i. epigenetske spremembe – lahko »prižgejo ali ugasnejo določen gen« , ohranjajo strukture DNK-ja, in tako igrajo eno glavnih vlog tudi pri ohranjanju zdravja ali nastopu bolezni. Prav tako določajo razmerje hormonskega "koktejla", ki obliva otrokove možgane in s tem stimulira razvoj različnih predelov možganov - zato lahko pri nosečnicah s stresno nosečnostjo pričakujemo bolj "raztresenega" dojenčka, ki več joka, manj spi, manj pridobiva na teži (razvije/pripravi se na svet, ki ga je mamica doživela zelo stresno, zato se ojačajo tisti deli možganov, ki so občutljivi na stres, občutek ogroženosti).

Spodbujam vas torej, da se za trenutek ustavite pri sebi.

Začutite in si za hip dovolite videti posledice današnjega polnjena občutkov praznine, nesmisla, živčnosti, žalosti ... ki lahko vodi v dolgotrajnejše in globlje posledice kot jih vidite s prostim očesom.

*Nicotine Tobacum with its 4,000 additives remains the most injurious addiction to the pregnant woman and her baby. At the discovery of being pregnant 60% of women will quit and 40% will continue throughout the pregnancy. For those 40% tobacco's chemicals will be absorbed into mother's blood, and the baby will be bathed in these toxins. There will be 144,000 spontaneous abortions (approximately 14.6% of all pregnancies), a weight deficit of almost one pound, a loss of 50 I.Q. points in the baby, and affective disorders programmed in the innocent fetus.

Tara

511 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page