top of page
Search
Writer's pictureTara Hughes

Tvoje psihično počutje pri porodu ŠE KAKO ŠTEJE!

Navadno se ne ukvarjamo s tem, kako se počutimo, ko ravno nekam prispemo. Sploh pa ne, ko pridemo v porodnišnico, ker je naša pozornost povsod drugje. Že sam sprejem terja svoj del pozornosti, da izpolnimo vse osebne podatke in opravimo sprejemne preglede ... tako, da se nekako zdi, da naše psihično /čustveno stanje avtomatsko potisnemo na stran "ker ni dovolj časa za ukvarjanje s seboj medtem, ko imamo toliko drugih nalog za opraviti". In to - delno - drži. Če imate znake začetka poroda in ste se odpravili v porodnišnico, se boste pač morali "prebiti" čez vse postopke, ki vas vodijo do porodne sobe, kjer se šele lahko spet posvetite svojemu porodu. To je za marsikatero porodnico kar groba prekinitev procesa, ki se je doma že lepo odvijal, kar lahko prepoznamo tudi na upadu popadkov, ki je potrebno ponovno "prebuditi" in povabiti, da se pojavijo nazaj.

Se pa prenos v porodnišnico ne izključuje z možnostjo, da ostanemo pozorni na svoje počutje in na vpliv, ki ga imajo takšne spremembe na nas. Vendar moramo na to paziti mi, oz. vi in vaš partner.

Lahko si najbrž predstavljate, da je ob sprejemu v porodnišnico veliko žensk pod stresom - nobena ni namreč povsem ravnodušna na dan, ko se zave, da ima pred seboj težko pričakovani porodni izziv ... Ko vlaga vso svojo moč v ohranjanje mirnih živcev, da bi se lahko spontano prepuščala procesu ... medtem ko že predihava morebitne popadke in sodeluje s postopkih sprejema v porodnišnico. Mislim, da je povsem razumljivo od kje bi lahko prišla napetost. Seveda pa to še ni vse - v tem času ženske navadno tudi na veliko preverjajo vzdušje v porodnišnici, ugotavljajo če ji osebje odgovarja, če so ji naklonjeni, dostopni, vredni njenega zaupanja... kar je eno izmed prvih (pogosto nezavednih ) pogojev večine porodnic, da se porod lahko normalno odvije. Potrebuje občutek VARNOSTI.

Vse lahko (ponavadi) prepoznamo že ob opazovanju vedenja porodnice:

- Resnost, zadržanost in zakrčenost obraza/telesa namiguje na njeno nesproščenost in potrebo po večji intimi, sproščenosti, toplini.

-Togi gibi, previdno in počasno gibanje govorijo o njenih občutkih varnosti, ki še zdaleč niso potešeni. Takrat je potrebno usmeriti moči v vzpostavljanje lahkotnejšega vzdušja, v razbremenitev teže, ki jo čuti v telesu, kar vsaka dosega po svoje, zato se ne da napisati "recepta" vnaprej. Nekaterim pomaga masaža, drugim topla pijača, tretjim objem, sproščen pogovor z osebjem, smejanje, telefonski klic pomembne osebe, ...

- Njen pogled - oči lahko povedo marsikaj. Včasih je igriv in radoveden, drugič prestrašen in umikajoč ... Če pa prosi za nežnost in sočutje, govori o globoki človeški potrebi po dostojanstveni obravnavi, v trenutkih, ko se (najbrž) počuti zelo ranljivo in razgaljeno.

To so normalne potrebe porodnic, ki jih na marsikakšnem porodu spregledamo in zaradi česar se veliko porodov tudi "zatakne". Občutek varnosti, intimnosti, zaščitenosti, dostojanstva in sproščenosti namreč močno zaznamujejo nivoje oksitocina (hormona ljubezni), ki uravnava moč popadkov. Kar pomeni, da če zgoraj omenjenih občutkov ni veliko, potem najbrž tudi popadkov ni prav veliko ...

Poskrbi zase, da boš imela čimveč naštetih potreb potešenih. Da boš v okolju, kjer se počutiš varno, zaščiteno, razumljeno, podprto, sproščeno,... Ker bo takrat vse lažje!


Za poglobljeno delo na ustvarjanju dobrih pogojev za porod se prijavi na naše priprave na porod, kjer boš na popolnoma drugačen način osvojila razumevanje sodelovanja v oblikovanju porodnega procesa❤️



Tara ;)

312 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page