top of page
Search
Writer's pictureTara Hughes

Za mamice je potrebno SKRBETI!

Updated: Nov 18, 2019

V prvih dnevih po porodu je treba res dobro poskrbeti za mamice! To je čas, ki ga preživimo izolirane od "našega"sveta, na oddelku, v družbi drugih mamic in dojenčkov, ki so v enako občutljivem stanju kot me. Je čas, ko ne glede na prijetnost družbe, ženska potrebuje poglobljeno in sočutno oskrbo, ki se v takšnem okolju navadno težko realizira.

Telo je šele na začetku procesa celjenja, potrebuje veliko miru. In enako naša psiha, ki je šele na začetku soočanja z vsem dogajanjem preteklih dni. Rabila bo še lep čas, da izkušnjo integrira.

Tako, da smo res na samem začetku - kot novorojenčki. Izjemno ranljive, pravkar rojene. Potrebujemo budno, nežno oko, ki bdi nad nami, da se sploh lahko začnemo posvečati procesu celjenja (kar, na žalost, marsikatera začne šele z dnem, ko pride domov). Veliko žensk poroča o neverjetni potrebi, da se v čim krajšem času vrne iz porodnišnice domov. S tako usmerjenim fokusom na dom, se zaustavlja tudi količina energije, ki jo zmore namenjati otroku - hrepeni po prostoru, kjer bo vse lažje, kjer bo doma v vseh v pogledih, kar povezuje z varnostjo. In takrat se za večino začne prava zgodba - ko so postavljene nazaj v svoj realen kontekst.

Bilo bi veliko bolje, da bi bile tiste dni obdane z ljudmi, ki jih imamo najraje. Pa ne obdane v smislu obiskane. V smislu, da vam je omogočeno počivati, se odmakniti in biti "ne družabne", in vseeno imeti dostop do ljudi, ki zate skrbijo z najvišjo mero občutljivosti, nežnosti in topline. Da bi bila deležna ljubečega negovanja kot si ga želiš, od ljudi ki jih želiš, ne da bi ob temu čutila kakršnokoli breme.

Tvoj partner ima pri temu močno vlogo in bi moral imeti možnost biti bolj vključen prve dni. Da te podpira, razbremenjuje in polni z ljubeznijo. Saj s tem spodbuja proces celjenja, ki se odvija različno hitro tudi glede na mamino čustveno stanje po porodu.

Lahko bi celo rekli, da se za moške prične "aktivna faza" takoj po temu, ko se za vas konča 🙂 in ja, med definicijo "aktivne vključenosti " sodi poleg domačih opravil tudi crkljanje, lupčkanje in skupno počivanje🥰.


To so pomembne ure, posvečene povezovanju, pomirjanju in vsesplošnemu občutku, da je ta čas res čaroben ✨


Tara

1,643 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page