top of page
Search
Writer's pictureTara Hughes

Znaki in razlogi za splav

Updated: Nov 28, 2019

Spontani splav ali načrtovan - vsaj 25% nosečnic se sooči z njim nekje do 13.tedna nosečnosti. Ker je prvo tromesečje sicer prežeto z obratnimi občutki, tj. "praznovanjem pluska", veseljem in posodabljanjem "slike" prihajajoče prihodnosti ... Splav mnoge ženske pahne v stanje izgubljenosti v katerem se počutijo zelo osamljeno.

Zato je pomembno poudariti, da je izkušnja izgube otroka, ne glede na njegovo starost, travmatični dogodek na katerega se je potrebno odzvati. In čeprav je splav v naši kulturi, žal, še precej spregledan, sploh ko govorimo o izgubah... To še ne pomeni, da nima velike teže ali posledic tako pri ženskah kot pri moških.

Zakaj pride do splava?


Razlogov za splav je več; med najpogostejše fizične razloge v prvem trimesečju sodijo kromosomske napake pri plodu za katere telo oceni, da niso združljive z življenjem. Večino zapletov nastane ali zaradi poškodovanega jajčeca/spermija ali zaradi težav v času osnovnega deljenja celic v prvih tednih nosečnosti.


Drugi pomembni razlogi za splav, ki jih ne gre spregledati so:


  • hormonalno (ne)ravnovesje in splošno (ne)zdravje

  • prisotnost infekcij

  • vgnezditvene težave

  • starost nosečnice

  • predhodne izkušnje splava

  • vpliv prehodne kontracepcije

Nekateri sprašujejo, če tudi spolni odnosi, zmerna telovadba in službene obveznosti povzročajo splav? Odgovor je, da načeloma ne, je pa pomembno upoštevati stresni faktor različnih situacij, ki jih vsaka ženska doživlja po svoje.


Obstajajo pa tudi psihološki razlogi za splav, ki močno zamajejo fizično stanje telesa. Ugotavljajo, da namreč izjemno visok odstotek žensk, ki trpi za izkušnjo izgube nosečnosti živi v sebi kaotičnih razmerah - naj si bo to na odnosni ravni (s partnerjem, starši, drugimi pomembnimi ljudmi) ali v obliki visoko stresnega življenjskega stila, ki onemogoča vzpostavitev primernega okolja za nosečnost. Naše vsakodnevno počutje namreč močno vpliva na uspešnost nosečnosti (zaradi česar se psihoterapevtska pomoč obnese zelo dobro).

Čeprav se redko kdo a priori klasificira med bolj občutljive posameznike na stres, mu v splošnem podleže veliko večji procent ljudi kot bi si mislili.


Znaki splava:

V kolikor doživite spodaj opisane opozorilne znake, vas prosim, da obiščite svojega izbranega ginekologa ali urgenco v čim krajšem možnem času:


  • Krvavitev (rjavkasta ali živo rdeča kri, ki jo lahko spremljajo tudi krči); krvavitve so sicer prisotne pri 20-30% vseh zgodnjih nosečnosti od katerih se jih 50% še vedno uspešno zaključi z rojstvom otroka <3

  • Močan padec telesne teže

  • Belo-rožnat izcedek

  • Popadki (izjemno močni krči na 5-20min)

  • Bolečine v križu ali spodnjem ledvenem delu (navadno bolj boleče od menstrualnih krčev)

Če prestajate ali ste prestali splav, je resnično pomembno, da poskrbite zase in si vzamete dovolj časa za celjenje.

Izguba - ne glede na to kdaj - je izguba. In pravico imate do časa in prostora, da to izgubo tudi predelate.


Vse na temo čustvenega prestajanja splava, boste lahko prebrali v naslednji objavi

Za vse, ki bi vas zanimala psihoterapevtska podpora, pa vabljeni, da mi pišete na: tara.psihoterapija@gmail.com

740 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page